luni, 7 septembrie 2015

Universalitatea muzicii

       Cu toții cred că suntem de acord că muzica este universală, iar noi suntem creați din vibrație primordială.
       Rudolf Steiner (filozof, esoterist, antroposof, etc.) a descoperit în muzică un puternic mediu de transformare, simțind că ne influențează trăirile, stările emoționale, deci implicit, sănătatea. Sunetul este o manifestare extraordinară a energiei primordiale care este temelia structurii geometrice a materiei fizice. Modul în care vibrațiile sonore afectează materia ține acum de domeniul științei. Astfel a apărut cimatica, "o știință care studiază relația dintre câmpuri, vibrații, unde și materie". Dacă forma este determinată de frecvență, înseamnă că muzica ne poate modifica în sens pozitiv sau negativ nu numai starea psihică ci și pe cea fizică.
      M-a impresionat întotdeauna măiestria naturii de a se adapta erorilor care apar inevitabil în creație. Și aici mă refer la capacitatea hipoacuzicilor de a percepe vibrația muzicii. Am văzut un grup de dansatori hipoacuzici/surzi care dansau simțind muzica și nu auzind-o. Magistral!...
      Uimitor este și un clip pe care l-am vizionat de curând, în care era filmată mișcarea prafului de pe o boxă stereo prin care se auzea muzică. Formele dinamice și în continuă schimbare ale prafului respectiv îți dădeau certitudinea că "sunetul pictează".
       De aceea, tot ceea ce este viu este influențat de sunetele din jur. Plantele cresc mai frumos, ca și copiii, de altfel, dacă sunt înconjurați de muzică armonioasă. Oamenii care rostesc doar cuvinte frumoase emană lumină interioară și spiritualitate, pentru că și cuvântul este o muzică...
       Așadar, vreau să vă împărtășesc experiența de a asculta un instrument magic, hang-ul, unul dintre cele mai noi instrumente muzicale (aparut în anul 2000). Inventatorii lui, Felix Rohner și Sabina Scharer din Elveția au fost inspirați de muzica etno, numele "hang" provenind din limba germană și însemnând "mână". Forma lui inedită de OZN, realizat din oțel, adaugă sunetului unor tobe obișnuite (fiind instrument de percuție), armonii profunde, asemănătoare sunetelor provenite de la clopotele tibetane.
       Opriți-vă pentru o clipă din goana cotidiană, așezați-vă confortabil în voi înșivă, eliberați-vă de gânduri și ascultați muzica hangurilor trimisă parcă de îngeri pentru a ne vindeca sufletul și trupul!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu