duminică, 27 septembrie 2015

Toamna, dincolo de frunze ruginii...

                                                                                               Motto:
                                                                               "În mine lumina gândirii
                                                                                 Lăuntric cu tărie s-o aprind
                                                                                 Şi din al Spiritului cosmic izvor de forţe,
                                                                                 Profund să tălmăcesc ce-am vieţuit;
                                                                                 Îmi este asta moştenirea verii,
                                                                                 E liniştea de toamnă dar şi speranţa iernii."
                                                                                                Rudolf Steiner



       Universul nostru terestru este alcătuit din 5 elemente fundamentale, 4 dintre ele fiind manifestate, adică: pământul, apa, focul şi aerul, iar al cincilea, eterul este nemanifestat, dar le însufleţeşte şi le susţine pe celelalte.
       Elementalii sunt entităţi subtile sau spirite ale naturii pentru fiecare element fundamental, astfel:
- gnomi pentru pământ;
- ondine pentru apă;
- salamandre pentru foc;
- silfe, elfi sau zâne pentru aer.
       Aceste entităţi sunt alcătuite din substanţe eterice şi nu pot fi distruse de substanţele materiale cărora le corespund. Totuşi, nu sunt nemuritoare. Ele permit oamenilor "să vadă" dincolo de realitatea palpabilă şi ajută la menţinerea echilibrului naturii.
       Odinioară exista o legătură puternică între om şi aceste entităţi subtile. În Irlanda era obiceiul de a se jura pe elemente, cele mai folosite fiind jurămintele pe: "Soare şi Lună", "apă şi aer", "zi şi noapte", "mare şi pământ". În mitologia celtică, este foarte specială originea zânelor (motiv prezent şi în basmul nostru popular), iar în mitologia nordică se evidenţiază originea ordinii cosmice, punându-se accentul pe gnomi şi elfi.
       Gnomii, elementalii pământului sunt asociaţi toamnei, fiindu-le caracteristice stabilitatea, echilibrul, înrădăcinarea experienţelor pe care le trăim, protecţia faţă de natură, demnitatea de a fi. Lucrând cu esenţa mineralelor, ei sunt modelatori ai formelor. Gnomii sunt foarte apropiaţi oamenilor, locuiesc în mine, crevase, găuri în pământ sau în peşteri. Sunt invizibili pentru majoritatea dintre noi, doar cei care au capacitatea de clarviziune îi pot vedea, destul de rar într-o formă umană, mici de statură, dar robuşti, cu un ten măsliniu, ochi căprui, păr închis la culoare şi cu o voce profundă. Altfel, îi putem simţi, percepţia fiind la nivel subtil, aşa cum este şi esenţa lor.
       Alţi gnomi, având un rege numit Gob, de unde şi denumirea lor - "goblini", sunt spirite ludice care susţin gospodăriile, mai ales cele în care trăiesc copii.
       Se spune că gnomii ar avea o pelerină cu glugă, care îi face invizibili (vezi Harry Potter!). Ei pot merge prin pământ, deoarece îl reprezintă, dar dacă ies la lumina soarelui, se transformă în stane de piatră. De multe ori, mergând pe cărări de munte, ne apar formaţiuni din piatră asemănătoare unor omuleţi. Natura pare a fi surprinzătoare atunci, dar cine ştie, poate că sunt doar acei gnomi care au plătit asfel curiozitatea de a ieşi la lumină...


       Intrând în toamnă, sufletul începe să se retragă spre interiorul fiinţei noastre, bun prilej de a reînvăţa să vibrăm în faţa naturii şi să fim mai buni observatori ai lucrurilor nevăzute, astfel încât să ne dezvoltăm calităţi indispensabile omului de bun simţ: empatia, sensibilitatea, iubirea.
       Îmi place perspectiva lui Thomas Mayer din cartea "Salvaţi fiinţele elementare!": "Am o viziune a viitorului în care viaţa împreună cu fiinţele elementare devine din nou un bun cultural general al civilizaţiei noastre. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu